Az év eddigi legsikeresebb hétvégéje

Az év eddigi legsikeresebb hétvégéje

2012-08-28 14:00 |

Ákos 3. és 2. lett a Red Bull Ringen

Hétvégén az ausztriai Spielbergben található, 2011-ben átadott és teljesen felújított Red Bull Ringen rendezték az RRC Suzuki Kupa IX-X fordulóját. A szervezésileg eddig is gyengécske lábakon álló kupa alul múlta magát. Csapatunknak a megmaradt lejtős, füves, kavicsos kis üres területre kellett tábort verni, amely gyermekkorunk régi kempingezéseinek hangulatát idézte. Ez nem is lett volna baj, ha nyaralni megyünk. A kezdeti nehézségeken túllépve, már nagyon vártuk a pénteki szabadedzéseket, hiszen a Slovakia Ring után Ákos Suzukija egy új erőforrást kapott, aminek a teljesítményére nagyon kíváncsi voltunk. A legnagyobb megelégedettségünkre délelőtt Ákos könnyedén az egyik legjobb időt autózta. A délutáni edzéseket kihagytuk, de az esti fél órás gyakorláson már mi is részt vettünk, hiszen a másnap késő délután tartandó kvalifikáció előtt már nem volt több lehetősége a csapatnak az optimális beállítások tesztelésére.

Szombaton 16:45-kor a Suzuki Cup Austria mezőnyével együtt tartották a kvalifikációt. A bemelegítő edzéseket látva vérmes reményekkel futottunk neki az időmérés 25 percének. Áki a várakozásoknak megfelelően teljesített, hiszen csak a tavalyi bajnok Tim Gabi rakott össze nála gyorsabb kört, így a magyar értékelésben a rajtrács második pozícióját sikerült megszerezni.  
Az eddig megszokottól eltérően mindkét futamot vasárnap, néhány óra eltéréssel rendezték meg. Sajnos a beígért eső már a hajnali órákban megérkezett a festői környezetben elhelyezkedő pálya fölé, amelynek nem túl sokan örülhettek, hiszen eddig csak száraz körülmények között gyakorolhatott az egész mezőny.

Az 1. futam 11:40-kor szakadó esőben rajtolhatott csúsztatott rajtceremóniával, elől az ausztriai kollégákkal. Ákos jól rajtolt, de ennek ellenére egy helyet bukott az egyes kanyarig és harmadikként fordulhatott az emelkedős résznek. Az eső áztatta 1. futam elég kaotikusra és izgalmasra sikerült, hiszen a körülményeknek köszönhetően rengeteg helycsere és akció történt a mezőnyben. Elég volt egy apró vezetői hiba vagy egy kis segítség a kollégáktól és már a kavicságy fogságában találhatta magát a pilóta. Az egyre jobban neki eredő esőzés annyi vizet hullatott már a pályára, hogy a versenyizgatóság a biztonságot szem előtt tartva jobbnak látta 4 perccel a futam vége előtt piros zászlóval megszakítani, majd leinteni a versenyt. Ákos megfontolt és túl óvatos versenyzése kifizetődött és harmadikként ért célba, ami a körülményeket tekintve kiváló teljesítmény volt. Ez a helyezés a második futam 6. rajtkockáját jelentette számára.
Az eső délután folyamán elállt és a lebonyolított többi versenynek köszönhetően az ideális ív felszáradt, így a Suzuki Kupa mezőnye reménykedhetett egy száraz verseny teljesítésében.

Sajnos a 2. futam egy órás csúszással rajtolhatott csak el, amire az égi áldás újra megérkezett a pálya fölé, igaz sokkal kisebb intenzitással, mint korábban. A hétvége egyik legjobb rajtját produkálva Ákos az első kanyarban már harmadikként fordult be, de az előtte elforduló Vogel Adriennel való ütközést elkerülve kénytelen volt elvenni a gázt, így a kigyorsítása nem sikerült és az emelkedő végére visszacsúszott a hetedik pozícióba. A kör második felében ellentmondást nem tûrően ment át a mezőnyön és a célegyenesre már harmadikként fordulva eredt az élen álló kettős nyomába. A második körben megelőzte Fáczán Zsoltot, így másodikként iramodhatott az addigra 2-3 másodperc előnyt kiépített Bárkovics Zoli nyomába. Hihetetlen tempót autózva ezt a hátrányt sikerült két kör alatt ledolgoznia és utolérte az élen haladót. Pár lehetőség adódott volna az előzésre, de Zoli minden rutinját bevetve a futam végéig megőrizte vezető helyét, így Ákos a második pozícióban fejezte be a versenyt.
A Red Bull Ringen elért 2. és 3. helyezés volt csapatunk legsikeresebb hétvégéje ebben az esztendőben.