Kiváló hétvége a Slovakiaringen!

Kiváló hétvége a Slovakiaringen!

2014-08-25 13:00 |

Eredményes hétvégét zárt csapatunk a Slovakiaringen rendezett GT1 hétvégén

A GT1 világbajnokság betétfutamaként a Slovakiaringen rendezték az RCM Kupa IX-X. soron következő futamait. Ezen a hétvégén Hatvani Bálint mellett, három holland pilótával bővült csapatunk. Ronald Morien a sokat tapasztalt, számos sorozatot kipróbált öreg róka, gyermeke a Hollandiában nagy tehetségnek tartott Mika Morien és végezetül a holland Suzuki és Clio kupa bajnoka Niels Langeveld.
A hétvége programja a csütörtöki napon egy négy etapos szabadedzés csomaggal kezdődött. A négy gyakorlás folyamán adódott lehetősége mindenkinek megtalálni a legmegfelelőbb beállításokat és gyakorolhatta a szélárnyékozást, hiszen ezen a pályán szélárnyék nélkül esélytelen az időmérőn jó helyezést elérni. A Morien család mind a négy edzést kihasználva tökéletesítette stratégiáját a pénteki kvalifikációra. Bálint két edzést teljesített, hiszen neki már van tapasztalata ezen a pályán. Niels csak csütörtök este csatlakozott hozzánk így Õ egy métert sem gyakorolt a Slovakiaringen.

Pénteken az ebédszünet után bonyolították az RCM Kupa időmérőjét. A kvalifikáción a holland különítménynek már meg volt a megfelelő taktikája a legjobb idő eléréséhez. Niels és Ronald is az ifjú titán minél jobb helyezésének beáldozta saját eredményét, hiszen ezzel a céllal érkeztek az RCM kupába. Bálintnak szüksége volt egy vagy két kolléga összehangolt munkájára, mert ezen a pályán szélárnyék nélkül búcsút inthet a jó helyezésnek és a bajnokság megnyerésének is. Fontos volt számára, hogy vetélytársa előtt végezzen, mivel csak így maradhatott esélye befognia a bajnokságot vezető Tim Gabit. A hétvége egyik szenzációja a tavalyi bajnok Nagy Dani hiánya a hétvége futamairól. Dani hiánya révén úgy nézett ki a helyzet, hogy csak Hatvani és Tim között dőlhet el a bajnokság. Ilyen előzmények után gurultak ki pilótáink az időmérő edzésre. Mindenki már ismeri a gumikat, így nem volt zsákbamacska mielőbb teljesíteni kell a leggyorsabb kört, hiszen a gumik csak pár körig tökéletesek. Ennek megfelelően próbált mindenki mihamarabb tiszta kört futni és meghúzatni magát. Bálintnak sikerült zsinórban negyedszer megszereznie a pole-t, így nagy lépést tett az újabb siker felé, miután nagy riválisa csak az ötödik helyen végzett. Ez az első rajtkocka a két RCM-es pilóta Csuti Laci és Tassi Attila nélkül nem sikerült volna, így ezúton meg szeretnénk megköszönni nekik is a segítséget. Bálint sem maradt adós a segítség nyújtással és viszonozta a támogatást. Vetélytársainak ezt az eredményt már nem sikerült felülmúlnia. A holland különítményünk szintén kiváló eredményt produkált és az ifjú tehetséget, Mikát édesapja Ronald és a nemzeti bajnokuk Niels segítségével behúzták a második rajtkockába.

Végül az időmérő végeredménye az alábbiak szerint alakult.
1.       Hatvani Bálint 2:47.831
2.       Mika Morien 2:48.529
3.       Tassi Attila 2:48.756
4.       Csuti László 2:48.815
5.       Tim Gábor  2:49.123
6.       Niels Langeveld 2:49.206
7.       Ronald Morien 2:49.439

Szombaton korán reggel nyolckor mindjárt az első futam jutott az RCM Suzuki kupa mezőnyének. A rajt csúsztatva történt, mivel az 1.6-os mezőnyt rajtoltatták előbb. Hatvani rajtja kiválóan sikerült. Az első kanyarban különösebb bonyodalom nélkül fordult el az egész mezőny. Mika szintén kiválót rajtolva megtartotta a második pozíciót. Niels egy helyet javítva már ötödikként fordult az első kanyar végén. A rutinos Ronald szintén az első kanyar után Tim Gabit is maga mögött tudhatta. Csapatunknak annyira jól sikerült az első kör, hogy a négy versenyzőnk tanyázott az élen. Mivel ezen a pályán a szélárnyéknak óriási szerepe van, így nem fûztünk hiú reményeket ahhoz, hogy a futam végéig így is marad. Folyamatos küzdelem alakult ki az élen és mezőnyben is, és kezdődhetett a adok-kapok. A futam első harmadában sikerült Mikának az élre állnia és olyan szerencsés helyzetben volt, hogy társa Niels a második helyen jó pár kör erejéig tudta tartani a mezőnyt. Ennek köszönhetően Mika egy kisebb előnyt kiautózva csak saját tempójára figyelve futhatta köreit. A mezőny egybe vonatozva sikeresen felzárkózott az ifjú titán mögé és lassan bedarálva megelőzte Õt. A táv felénél Bálint csak a hatodik-hetedik helyen autózva próbálta utolérni az élen haladókat. Folyamatosan változott a helyzet az élen hol Niels, hol Tassi Attika és Tim Gabi autózott egy lélegzetvételnyi előnnyel a többiek előtt. Hatvaninak sikerült közelebb kerülni az vezető hármashoz és ismét elérhető közelségbe került a futamgyőzelem. Közben Mika visszacsúszott a hatodik helyre, míg édesapja Ronald a hetedik- nyolcadik helyen csatázott Csuti Viktorral. A futam utolsó köreire Bálintnak sikerült visszazárkóznia az élen autózókhoz és tökéletes taktikával az utolsó körben átvette a vezetést, amelyet a leintésig ki sem engedett a kezéből, így megnyerte az első futamot.

Az 1. futam végeredménye:
1.       Hatvani Bálint
2.       Tim Gábor
3.       Niels Langeveld
4.       Tassi Attila
5.       Csuti László
6.       Mika Moren
7.       Csuti Viktor
8.       Ronald Morien

A díjkiosztón mind a négy pilótánk felállhatott a dobogóra, hiszen Bálint nyert, Niels a harmadok lett, Mika az újoncok között végzett az élen és végül, de nem utolsó sorban Ronald a gentleman kategóriában győzött.  Az eredményeknek köszönhetően a Zsille Motorsport csapata bezsebelhette a konstruktőri trófeát is. Nem mehetünk el szó nélkül az ifjú 14 esztendős Mika Morien teljesítménye mellett sem, hiszen élete első hétvégéjén megszerezte az időmérőn a 2. pozíciót, a futamot egy darabig vezetett és végül hatodikként fejezte be, amely eredménnyel a
legjobb újonc volt a mezőnyben.

Soha rosszabb futamunk ne legyen!!!!!!!

Vasárnap este hatkor az legutolsó futam jutott az RCM kupának, így keretbe foglalta a hétvége versenyeit. Az előző napi eredményeknek köszönhetően optimistán várta csapatunk a megmérettetést. Ahogy azt már megszoktuk az első futam végeredményét megfordítva állhattak fel a rajtrácsra a pilóták, így a második futam első rajkockáját ismét Zsillés pilóta foglalta el, mégpedig Ronald Morien személyében. Harmadik helyről fia Mika várhatta az újabb küzdelmet. Niels hatodikként, míg Bálint a nyolcadikként várhatta a zöld jelzést. A korábban rajtoló 1.6-os Suzukik első kanyarban történt balesete ellenére az RCM Kupa pilótáit elrajtoltatták, demindenkinek figyelnie kellett a sárga zászlóra, így itt senki sem előzhetett már. Elhagyva az egyes kanyart már kezdődhetett is az adok-kapok, hiszen láttuk már a szombati versenyen, senki sem kíméli a másikat egy jobb helyezés megszerzése érdekében.  Az első futamhoz hasonlóan a második körtől az ifjú Morien az élre állt és hatékony védelme édesapja és a holland bajnok Niels is segítette szárnybontakozását.  Pár körerejéig mûködött a holland stratégia, de ismét utolérte a mezőny az élen haladó 14 esztendős pilótát. Hatvani is felzárkózott az élmezőnyhöz és egy-két kör elteltével már a hermedik helyért csatázott csapattársával Niels- szel. Ekkor úgy tûnt sikerül hármójuknak elszakadnia egy kicsit a mezőny többi tagjától. Sajnos ez az előny hamar elfogyott, így minden egyes körben változott az eredmény. A táv felénél már Bálint riválisa és a bajnokságot vezető Tim G. vezette a mezőnyt. Egy darabig az első hét szinte egymás lökhárítóján autózva kőrözött és küzdött az előkelő pozíciókért. A futam utolsó harmadára öt ismeretlenes egyenletre szûkült a matematika ki nyerheti az RCM Kupa slovakiaringi 2. futamát. A verseny végéhez közeledve Niels elváltotta magát, így leszakadt egy kicsit és láthatóan már nem tudta tartani az élen haladó hármassal a tempót. Mika ismét a hatodik helyért volt csatában a WTCC-t is megjárt Nagy Norbival. Ronald, Csuti Lacival és Kismarty Gáborral csatázott a nyolcadik pozícióért. Ami nekem, mint kívülállónak furcsa volt, hogy Tim autója annyira gyorsnak bizonyult , hogy még a mögötte autózók szélárnyékot fogva sem kerültek előzési pozícióba. A futam vége előtt Bálintnak problémája akadt a harmadik sebességi fokozattal, aminek köszönhetően Tassi  is megelőzet és szemmel látható módon hátrányban került az első kettővel szemben. A futam végéig az első három pilóta személye már nem változott, így Tim, Tassi és Hatvani sorrendben intették le a 2. futamot. Niels negyedik, Mika hetedik és Ronald pedig a kilencedik helyen látta mega kockás zászlót.

2. futam végeredménye:
1.       Tim Gábor
2.       Tassi Attila
3.       Hatvani Bálint
4.       Niels Langeveld
5.       Elekfy Witold
6.       Nagy Norbert
7.       Mika Morien
8.       Kismarty-Lechner Gábor
9.       Ronald Morien

Mika ezzel az eredményével ismét a rookie kategória győztese lett és ismét felállhatott a dobogóra. Minden elismerésem az ifjú tehetségé, hiszen ezen a hétvégén bizonyította valóban helye van a versenypályákon. Gratulálunk neki.

A csapatvezetés elégedett volt a hétvégén elért eredménnyel, hiszen rengeteg serleget begyûjtve kiváló hétvégét zárt csapatunk. Amiért kicsit keserû szánk íze, hogy Bálintnak nem sikerült faragnia hátrányából a bajnokságért folytatott csatában. A mindent eldöntő utolsó hétvége előtt 21 pont hátrányban van az élen álló pilótához képest, így minden az októberben, a Hungaroringen rendezett utolsó három futamon fog eldőlni.

Találkozunk októberben.