Időmérőn egy 3. és két 4. helyezés az évadnyitó mindkét futamán.

Időmérőn egy 3. és két 4. helyezés az évadnyitó mindkét futamán.

2015-04-29 11:00 |

Mika Morien a legjobbakkal csatázott az évadnyitón.

Hétvégén elkezdődött az RCM Cup 2015. évi szezonja. Ebben az évben 7 verseny hétvégén, közte számos külföldi pályán mérhetik össze tudásukat az RCM Cup pilótái. Az első megmérettetésnek a szokásoknak megfelelően, a Hungaroring adott otthont.
Mivel a hosszú téli szünet után kevés lehetőség adódott mindenki számára a gyakorlásra, ezért egy egész napos teszt lehetősége volt mindenkinek a megfelelő beállítások megtalálására.

Csapatunk Mika Morien, Tijmen Heino és Takács Balázs pilóta hármassal vágott neki az első hétvégének.
A hivatalos teszt első részében elég messze álltunk az élen állókhoz képest, de a nap végére szisztematikus és tudatos munkával sikerült felzárkóznunk a leggyorsabbak mögé. Mindhárom pilótánk folyamatosan javította időeredményeit, így bizakodva vártuk a pénteki időmérő edzést.

Az kvalifikáció pénteken 12:30-kor került lebonyolításra, amely során minden pilótának 30 perc lehetősége volt a lehető legjobb idő elérésére. Mika az időmérő elején, mindjárt az első körében futott egy 2:23:319-es időt, amelyet követett két konstans kör pár század eltéréssel. Mivle tisztában volt azzal, hogy javítani már nem tud, négy kör után a bokszutcában várta a fejleményeket és spórolt a gumikkal a szombati első futamra, hiszen a 3. rajkockából várhatta a másnapi zöld jelzést.
Tijmen, a másik holland versenyzőnknek nem sikerült az időmérő elején jó időket futni, mert sajnos minden körében volt egy kicsi hiba, ami éppen elég volt arra, hogy az eredményjelzőn ne ott álljon ahol szeretett volna. Négy kör után, ment egy pihentető kört, hogy összeszedje magát és teljes koncentrációval indulhasson neki az időmérő utolsó szakaszának. A gumik már nem voltak olyan állapotban, hogy polért harcolhasson, de tisztában volt azzal, hogy ennél jobb idő kell ahhoz, hogy előrébb végezhessen.  Miután összekapta magát megfutotta saját maga két legjobb körét és utolsóra sikerült egy 2:24:801-et összeraknia, amellyel a 11. helyről indulhatott a másnapi futamon.
Balázs, egy szem magyar pilótánk, hasonló gondokkal küzdött, mint a fent részletezett Tijmen. Így neki is csak a kvali végére sikerült összeraknia legjobbját 2:25:867-et, mellyel az 1. futam rajtrácsán a 12. pozíciót foglalta el.

Szombati 1. futam délelőtt 10:45-kor indulhatott útjára. Mindhárom pilótánk kiválóan rajtolva hagyta maga mögött az előző napon megszerzett rajtkockát.  Mika ugyan bukott egy helyet, Hiszen Tassi Attila megelőzte, de így is a negyedik helyen fordulhatott az egyes kanyarban. A futam során Tim Gabi és Nagy Dani diktálta a tempót. A rajtnál elbukott helyezés időveszteséggel is járt így az első két pilóta kicsit meglépett az őket üldöző negyedik helyen autózó Mika Morien és Tassi Attila kettőstől. Tijmen Heino a középmezőnyben vívta saját csatáit, hogy minél előkelőbb helyen inthessék le a megmérettetés végén. Folyamatosan javítva lépkedett előre, amíg egy fekete-fehér (utolsó figyelmeztetés) zászlót félre értve kijött egy boxutca áthajtásra, amely eredményeként az eddig kemény munkával megszerzett helyezését, sajnos el is bukta. Balázs a mezőny hátsó részében küzdött vetélytársaival. Sajnálatos módon nem tudta teljesíteni  az egész versenytávot, miután mûszaki problémára panaszkodva a futam vége előtt kiállni kényszerült. Mika a futam elején összeszedett hátrányát folyamatosan ledolgozva zárkózott az élen állókhoz, azonban ideje már nem maradt többre, így a negyedikként végzett az első megmérettetésen. A negyedik hely egyben az újonc kategória első díját is jelentette. Tijmen a félreértett jelzésnek köszönhetően a 13. helyezést szerezte meg, míg Balázs be sem fejezte a futamot.

Az  1. futam végeredménye:
1.       Tim Gábor
2.       Nagy Dániel
3.       Tassi Attila
4.       Mika Morien
5.       Nagy Norbert
6.       Kismarty Lechner Gábor
…….
13. Tijmen Heino
…….
16. Takács Balázs
 
A 2. futam vasárnap korra délután kezdődött. A már megszokott fordított rajtrács szerint sorakoztak fel a versenyzők a második megmérettetésre. Mika az 5., Tijmen a 13. és Balázs a 16. rajtkockából rajtolhatott. A rajt ismét kiválóan sikerült mindhárom Zsillés pilótának. Majd jött a kettes kanyar, ahol Nagy Norbi, Somogyi Márkkal összeakadva újrakeverték a lapokat. Sajnálatos módon Mika pont a lehető legrosszabb leosztást kapta, hiszen ez a két pilóta előtte ütközött és a balesetet elkerülve a bukótérbe kényszerült, így visszacsúszott a 7. pozícióba. Tijmen  a rajtot követően beragadt a középmezőny hátsó részében, míg Balázs a hátsó régióban csatázott kollégáival. Mikának fontos volt mihamarabb átverekednie magát a lassabb versenyzőkön, mivel csak így nyílt reális esélye a minél előkelőbb helyezés megszerzésére. Jó pár körébe került, mire a negyedik helyig küzdötte fel magát, de látható volt, hogy ennél sajnos nincs tovább önerőből. Az eleje messze volt így csak ellenfelei mûszaki gondja esetén léphetett volna előrébb. Másik holland pilótánk továbbra is a 12. helyért csatázott György G. és lánya György A. társaságában. Balázsnak is jutott ellenfél, hiszen Õ kicsit lemaradva Tijmen mögött a 13. pozícióért harcolt négy versenytársával. Balázs a tavalyi évhez képest rengeteget javult, így ennek köszönhetően csatázhatott ellenfeleivel. A futam végéig Mika már nem javított helyezésén, mint ahogy másik két pilótánksem így ezen a futamon is jutott egy 4.- 12.- és 14. helyezés. Mika 4. helye ismételten az újonc kategória győzelmét jelentette, így Tim Gabi mellett Õ is a kategóriájában két győzelemmel nyitott.

A 2. futam végeredménye:
1.       Tim Gábor
2.       Tassi Attila
3.       Nagy Dániel
4.       Mika Morien
5.       Kismarty Lechner Gábor
6.       Nagy Norbert
…….
12. Tijmen Heino
              ……..
14. Takács Balázs

Következő futam Horvátországban, Rijekában lesz június közepén.