Mika Morien remekelt a Pannónia-ringen!

Mika Morien remekelt a Pannónia-ringen!

2015-08-03 10:00 |

Dobogó csúcsán az ifjú titán!

Hétvégén a Pannónia-ring adott otthont az RCM Cup 7-8. futamát. Csapatunk ezen a hétvégén Mika Morien mellett két visszatérő rutinos pilótával, Hatvani Bálinttal és Bárkovics Zolival kiegészülve vágott neki a hétvégi programnak.

Szerdán és csütörtökön szabadedzésekkel készültünk a hétvégére. A gyakorláson nyilvánvalóvá vált csapatunk számára, hogy elég messziről kell felzárkóznunk a többiekhez, hiszen mindhárom pilótánk ugyanarra panaszkodva, nem érezte 100%-nak teljesítményét. A következetes finomításoknak köszönhetően folyamatosan javulva vártuk a pénteki időmérőt.

Tudatában annak, hogy a gumik teljesítménye az első két körben a legoptimálisabb, Bálint, Mika és Zoli sorrendben gurultunk ki a boxból.  Három pilótánk tiszta pályán, csak saját magára koncentrálva próbálta összerakni a legjobb körét. A kvali végére a csapatunk az 5-6-7. helyen zárt, Mika-Bárkovics-Hatvani sorrendben. Mint tudjuk, ezen a pályán szigorúan veszik a pályaelhagyást, így tûkön ülve vártuk a hivatalos eredményt. Sajnos csapatunk és Mika számára nem alakult túl jól hiszen az összes gyors  körét elvették pályaelhagyás miatt, ezáltal hátra sorolták az utolsóelőtti, 17. rajtkockába. Ezzel természetesen a mögötte végzett többi pilóta egy helyet előrébb léphetett.

Az első futamnak különböző taktikákkal vágtunk neki, hiszen Mika elég messze állhatott fel a rajtrács első harmadából rajtoló másik két pilótánk mögött. A rajt elég simán sikerült mindenkinek, hiszen próbált mindenki vigyázni a másikra, így nagyobb bonyodalom nélkül fordultak az első kanyarba. Az ifjú hollandnak már a rajtnál sikerült pár helyet javítania és megkezdte a felzárkózást az élmezőnyhöz. Zolinak a rajt után is sikerült tartani a tempót az elejével és folyamatosan nyomás alá helyezte ellenfeleit. Bálint rajtnál ugyan megtartotta pozícióját, de később sajnos visszacsúszott a kilencedik helyig, így újra kezdhette a felzárkózást az élen haladók mögé.  Ez idő alatt látszott, hogy a Bárkóval záródó első ötös elszakad a mezőny többi részétől. Nagy Dani mindenkinél gyorsabb tempót diktálva egyértelmûsítette, a futamgyőzelem csakis az övé lehet, ha a technika ördöge el nem veszi tőle. Közben Mika és Bálint folyamatosan legyûrve ellenfeleit, lépkedett előre folyamatosan javítva helyezésüket. Bálint, másik pilótánk, az ötödik pozícióban autózó Zoli mögött már a hatodik helyen légüres térben futotta köreit. Lemaradása miatt látszott, hogy ez a maximum, amit az 1. futamból ki tud hozni. Közben az ifjú holland feljött a nyolcadik helyig, amely a másnapi 2. futamon az első rajtkockát jelenthette neki. A futam hátralévő részében komolyabb esemény nem történ, így pilótáink a következő sorrendben fejezték be az első megmérettetést.

5. Bárkovics Zoli                                                                                                                                                        
6. Hatvani Bálint                                                                                                                                                          
8. Mika Morien

Ez volt a nem hivatalos sorrend a leintést követően.                                                                                        
Mint korábban az időmérőn már tapasztaltuk, a végleges sorrend még változhat, hiszen a szabálytalankodók büntetésre számíthattak.         Majdnem egy órával később érkezett a hivatalos eredmény.                                                              
Három pilóta kapott büntetést, de örömünkre egyik pilótánkat sem érintette a döntés. Ennek köszönhetően a vasárnapi futamon az első négy rajkockából három Zsillés pilóta kezdhette a futamot.

A vasárnapi futam délután kettőre volt kiírva. A rajtrácson Mika Morien, Boldizs Bence(B3 Racing), Bárkovics Zoltán és Hatvani Bálint sorrendben sorakoztak versenyzőink. Csapatunk számára az előkelő rajtpozícióknak köszönhetően reális elvárása a győzelem megszerzése volt. A rajt ismét simán, problémamentesen zajlott, így mindhárom pilótánk megtartotta helyezését. Az első kör után az első három sorrendje Mika – Boldizs – Hatvani volt. Zoli sajnos a kör végére már bukott két pozíciót, így Õ már csak a hatodik helyen érkezett. Bálint számára fontos volt az előtte haladó pilóta megelőzése, hiszen csak így tud igazi csapatjátékosként hatékony segítséget nyújtani az ifjú titánnak, Mika Morien-nek. Bálint igazi keselyûként követte ellenfelét, várva a lehetőséget, hogy lecsaphasson az első adódó alkalomra. A pillanat a második kör végén a 14-es kanyarban jött el, amikor áldozata helyet hagyott, pont egy autónyit. Hibáját javítani szerette volna, de ekkorra már menthetetlen volt és pilótánk le is csapott rá. A manővernek köszönhetően az első két helyen Zsillés pilóta állt. Csapatunk harmadik versenyzője, Bárkovics Zoli további helyeket veszítve visszacsúszott a nyolcadik helyig.  Szerettük volna, hogy most azonnal leintsék a futamot, hiszen tisztában voltunk azzal, még nagyon sok meleg pillanatot tartogathat számukra a hátralevő idő. Ennek tudatában, pilótáink megpróbáltak ellépni a mögöttük csatázó kiváló kvalítású ellenfeleiktől. Jól felépített taktikánknak ( és természetesen Hatvani Bálint profizmusának) köszönhetően, sikerült visszaverni  a támadásokat. Ez idő alatt Mika az első helyen autózva, csak saját magára koncentrálva kis előnyt szerezve ellépett a mögötte csatázóktól.                                                                                                                                           
Zoli eközben továbbra is a nyolcadik helyen autózva próbált előzési pozícióba kerülni és javítani helyezésén. A megérdemelt jutalom nem is maradt el, hiszen Boldizs Bencét megelőzve egy helyet javítva a hetedik helyen autózott. Hatvani a nehéz pillanatok után felzárkózott Mika mögé, már elszakadva üldözőiktől magabiztosan vezették a második megmérettetést.  A futam hátralévő részében csak azon kellett aggódnia csapatunknak, hogy a ránk nem jellemző mûszaki hiba miatt nehogy elbukjuk ezt a kiváló lehetőséget. Zabszem nélkül drukkoltunk, hogy mindhárom pilótánk célba érjen, mivel ilyen eredményes futamunk még az idei szezonban nem volt, valamint Mika is belekóstolhasson a győzelem ízébe. A futam vége előtt Zoli sajnos kiesett a versenyből mûszaki probléma miatt. Így már csak a mezőnytől több mint 5 másodperccel elszakadó két élen haladó pilótánkért izgulhattunk.Imáink meghallgatásra találtak és az első két helyen intették le a srácokat Mika Morien és Hatvani Bálint sorrendben. Ez a győzelem nagyon értékes ifjú holland pilótánk számára, hiszen a mögötte leintett ellenfelei annyival kevesebb pontot szereztek a hétvégén, hogy Mika az összetettben előre lépett a harmadik helyre.

Meg kell jegyeznem Hatvani Bálint profizmusát és csapatmunkáját, mivel egész hétvégéjét alárendelte Mika minél eredményesebb zárása érdekében.

Megemelem kalapom Bálint előtt annak tudatában, hogy ezen a pályán minden alkalommal kiváló eredmény tudott elérni és nem csak saját magát tartva szem előtt segítette a munkát!

Folytatás augusztus 20-i hosszú hétvégén Slovakiaringen következik.