Pole és egy újabb győzelem a Slovakiaringen!

Pole és egy újabb győzelem a Slovakiaringen!

2015-08-24 10:00 |

Mika Morien ismét remekelt és növelte előnyét az üldözőivel szemben!!!!

Augusztus 20-i hosszúhétvégén ismét egymásnak feszültek az RCM Cup pilótái. Ezen a hétvégén óriási tûzijátékra volt kilátás, hiszen a tavalyi bajnok visszalépett a kupasorozattól, így már szinte biztos, hogy Nagy Dani megnyeri a bajnokságot.  A dobogós helyekre pályázó 4-5 versenyző már nem csak a dobogó harmadik fokáért küzdhet, hanem ezzel az ezüst is nyitottá vált.

Mikának az előző hétvégéhez hasonló eredményre volt szüksége ahhoz, hogy a nehezen megszerzett pozícióját megőrizhesse, és reális esélye legyen a bajnokság végén felállni a dobogóra. Ezen a hétvégén az előző Slovakiaringi hétvége mindkét futamát megnyerő mentora, Niels Langeveld volt csapattársa.

Mivel a Slovakiaringen nagy szerepe van a szélárnyéknak, ezért a szabadedzések ennek tükrében teltek. A tempónk látszólag megvolt egy újabb kimagasló eredmény eléréséhez, így kellő optimizmussal vártuk az időmérőt.

A kvalifikációra pénteken ebéd előtt került sor. Az első pillanattól látszott mindenki a szélárnyékot kihasználva próbál a legjobb lenni. Szemmel láthatóak voltak a párok, ki-kivel szövetkezett a pole megszerzése érdekében. Végig szoros küzdelemben sikerült az utolsó körben Mikának összerakni a legjobb körét, így megszerezte pályafutása első pole pozícióját. Másik pilótánk Niels szélárnyék nélkül a harmadik helyen kvalifikálta magát az alig pár órával később kezdődő első futamra.

Jó érzés volt kimenni a rajtrácsra, hiszen az első és harmadik helyről idén még nem vághattunk neki a versenytávnak. Azzal is tisztában voltunk, hogy nagyon nehéz futam vár csapatunkra, hiszen az összes ellenfelünk ott sorakozott a rajtrács első harmadában. A rajt nem sikerült a legjobban egyik pilótánk számára sem, így a célegyenes végén már helyeket veszítve kezdődhetett a megszokott adok-kapok. Körről körre folyamatosan változott az élen álló személye, ezért megjósolhatatlan volt hányadikként intik le két holland pilótánkat. Sajnos az utolsó kör Mikának jött ki a legrosszabbul, hiszen a győzelemért folytatott harc közben pont elé forgott be az egyik B3-as pilóta, amely elkerülhetetlenül lassításra kényszerítette az ifjú holland tehetséget és ezzel azonnal visszacsúszott a hatodik helyig. A sajnálatos incidens során Tassi Ati és Nagy Norbi is megelőzte. A leintés előtt Niels a harmadik helyét feladva, lelassítva elengedte a hátracsúszott csapattársát. A manővernek köszönhetően Mika 4., Niels pedig az 5. helyen ért célba. A bajnokság szempontjából nem alakult jól, hiszen Atika visszavette az összetett 3. helyet.  Az első futam végeredménye az alábbiak szerint alakult.

1.       Nagy Dani
2.       Tassi Attila
3.       Nagy Norbert
4.       Mika Morien
5.       Boldizs Bence
6.       Niels Langeveld

A második futam szombat 11:15-kor kezdődött. A fordított rajtrácsnak köszönhetően a második és harmadik sorból, egymás után felsorakozva indulhattunk neki a megmérettetésnek. Ez a rajt már jobban sikerült, mint az előző napi így megtartva helyezésünket kezdődhetett az újabb vonatozás. Összeállt újra a vonat és elkezdődött újra a megjósolhatatlan végkifejlet. A futam első harmadában Tassi A. fékhiba miatt kiesett így Mikának óriási lehetősége nyílt visszavenni helyét az összetettben. Ehhez nagyon fontos volt, hogy előkelő helyen zárja a második futamot. A verseny felére kialakult a vezető négyes, amelyben két pilótánk Mika és Niels mellett Nagy Dani valamint Báldi Gergő küzdött a helyekért. Dani sokáig tartotta magát a vezető pozícióban, de 4 perccel a futam vége előtt neki is kapitulálnia kellett Mika Morien tehetsége és gyorsasága előtt. A feladat nem volt egyszerû, hiszen „már csak” az utolsó két körben kellett valahogy maga mögött tartania a 2013-as Suzuki bajnokot. Niels is a harmadik helyen igyekezett felzárkózni az első két pilóta mögé, nyakában Bencével. Az utolsó körre egy kis lélegzetvételnyi előnnyel fordulhatott az ifjú holland, mögötte a győzelemre szomjazó üldözőivel. Tisztában voltunk a szélárnyék hatékonyságával, ezért még nagyon nehéz percek vártak mindkét pilótánkra. Mika előnye kitartott a leintésig, így megszerezte második győzelmét az RCM kupában. Niels harmadikként szakította át a képzeletbeli célszalagot, ezért csapatunk mindkét pilótája a dobogóra állhatott. A legfontosabb a bajnokság szempontjából, Mika el tudott lépni üldözőitől és a második hely legesélyesebb várományosává lépett elő.

A második futam végeredménye:
1.       Mika Morien
2.       Nagy Dániel
3.       Niels Langeveld
4.       Báldi Gergő
5.       Benyó Máté
6.       György Anett

Mika, ellenfelei gyengébb hétvégi teljesítményének köszönhetően 20 pont előnnyel várhatja  szeptember közepén, a Hungaroringen rendezett következő két futamot.