Idényzáró a Hungaroringen

Idényzáró a Hungaroringen

2016-10-18 11:00 |

A Hankook Racer Cup az a sorozat, ahol nincsenek papírformák,

A hungaroringi, idényzáró hétvégére a legnépesebb rajtrácsot a Hankook Racer Cup mezőnye vonultatja fel, nem véletlen tehet, hogy izgalmakban most is bővelkedett a Swiftek és Lotusok sorozata. A Hankook Racer Cup ismét bebizonyította az erejét, azok a fejlődni vágyó fiatalok, akik ezt a sorozatot választják, igen nehéz körülmények között tették meg ezt a futamot, de ebből mindenki tanulhatott.

A poleból indulva Kismarty-Lechner Gábor egy ügyes rajtolással gyorsan az élre állt, és el is lépett a mezőnytől, nyomában azonban óriási volt a tülekedés a pontokra vágyó pilóták között, sorrendben, Pap, Boldizs, László, Vogel. Nem sokkal később egy sajnálatos baleset miatt, ahol Németh és Sebestyén ütközött össze, a Safety Car újra összerendezte a mezőnyt. Az új rajtot követően újra meg kellett kezdeni az előnyök kiépítés. Kismarty-Lechner Gábornak most nem sikerült magabiztos előnyt kiautózni, előkelő pozícióját egy elrontott féktávval el is veszítette. Boldizs Bence könnyedén átvette a vezetést a tapasztalt pilótától. Pap Viktor is szorosan csatlakozott az élbolyhoz László Martinnal és Vogel Adriennel karöltve.

A bajnokság élén álló Báldi Gergő tetemes előnnyel érkezett a hungaroringi finisre, azonban ez a futam nem volt éppen az ő versenye, a felnyílt csomagtartó komolyan hátráltatta a felzárkózásban, végül a 11. helyen zárt. Riválisai azonban nagyot jöttek a bajnoki tabellán, és még bármi megtörténhet a következő két futamon…

A Lotusok versenyében Tomas Bizub rajtolhatott elsőként, ezt a helyezést a verseny leintéséig meg is tartotta a hazai pályáján versenyző György Anett-tel szemben. Persze ez nem volt ennyire egyértelmû, mert késhegyre menő csatát vívtak, nem is meglepő, hiszen pár pont a különbség a magyar hölgy és a szlovák fiatalember között a bajnokságban. A dobogó harmadik fokára a szlovák Ivan Lexa állhatott, aki maga mögé utasította az olykor a leggyorsabb köröket teljesítő Veronika Vanyovát.

Pihenésre azonban nem sok idő marad, egy rövid ebédidő után még két, 13 órakor és 15.30-kor induló futam vár a népes delegációra.
 

A Hankook Racer Cup második futama a fordított rajtrács miatt ismét izgalmakat rejtett magában, a 15. helyről rajtoló bajnokaspiráns Báldi Gergőnek szinte a komplett mezőnyön kellett átverekednie magát, s habár az ötödik pozíció is elegendő lett volna, ő méltón szerette volna megünnepelni a magyar bajnoki címét. A fiatal pilóta egy győzelemmel koronázta meg 2016-os címét. Vogel Adrienn sem tétlenkedett, másodszor is neki járt a legjobb hölgynek járó trófea mellett a második helyért járó pontözön, ezzel negyedik helye már biztos. A harmadik helyen végző Boldizs Bence nem sokáig örülhetett annak, hogy csökkentette hátrányát Kismarty-Lechner Gáborral szemben, hiszen a futómû-problémával küzdő tapasztalt pilóta szabályosan közlekedett, azonban Boldizs hét másodperces büntetést kapott pályaelhagyás miatt, így gyorsan helyet is cseréltek.

A Lotusok versenyében Veronika Vanyova ünnepelhetett, hiszen maga mögé utasította a két bajnoki címre hajtó pilótát, Ivan Lexát és György Anettet.

Báldi Gergő: „Tökéletes futam volt, nagyon nagy köszönetet kell, hogy mondjak a csapatnak azért, hogy itt lehetek és ilyen élményben volt részem. Főként Gábornak, aki egy héttel a szezon előtt megteremtette ezt a lehetőséget. A futam hihetetlen volt, olyan jól jöttem ki mindenhonnan, hogy tényleg mintha az égiek akarták volna, hogy bajnok legyek. Számomra az idény utolsó viadala tétnélküli, azonban szeretném jó eredménnyel zárni az évet, és a csapat érdekeit is szem előtt fogom tartani.”

Vogel Adrienn: Remélem, most már stabilabb egy kicsit a negyedik helyem. Nagyon erős volt a mezőny most is, fordított rajtrács miatt hátul voltak a nagyon kemény srácok, akik folyamatosan törtek előre. Sajnos egy baleset volt előttem, kialakult egy kavalkád, de annyira nem jöttem ki rosszul. Aztán tudtunk haladni Gergővel, az volt a cél, hogy lehagyjuk a többieket. Legyen egy kis előnyünk, hogy biztonságosan beérjünk az első-két helyen, de azért az utolsó körökben próbáltam támadni.”

Boldizs Bence: „A rajtos kalamajkából nem egészen jól jöttem ki. Riválisaim elém kerültek, és el tudtak húzni, egy-két autóval előttem voltak. Nekem át kellett hámoznom magam a mezőnyön, ez félig-meddig sikerült is... Csucsu kicsit meglökött, amikor már bőven előtte voltam, emiatt újra kellett kezdenem az előzgetést. Szerencsére sikerült még egyszer. Próbáltam utolérni Adriékat, de már nagyon nagy előnyük volt, nem voltam annyival gyorsabb, hogy hirtelen rájuk essek, persze már idő sem volt. Örülök a harmadik helynek. A lényeg, hogy Gábor mögöttem végzett, most hoztam rajta három pontot. Öt pontra csökkent a különbség, így izgalmas lesz az utolsó verseny.”

Kismarty-Lechner Gábor: Negyedikként végeztem, azt gondolom ennél egy kicsit több volt benne… Sajnos elütötték a futómûvemet, így örüök, hogy célba érek. A bajnoki dobogó szempontjából pedig fontos volt, hogy pontot szerezzek, mert ezzel már biztos, hogy dobogón végzek az év végi elszámolásnál. Egy futam van még hátra, Bence még mindig mögöttem áll, de megint 3 pontot hozott rajtam, úgyhogy 5 pont a különbség. A bajnoki cím eldőlt, ezúton is gratulálok Báldi Gergőnek, a Bencével pedig a második helyért egy nagy csatát vívunk.”


A Hankook Racer Cup az a sorozat, ahol nincsenek papírformák, minden futam tartogat meglepetéseket, ez így történt a bajnokság évadzáró viadalán is. Fordított sorrendben rajtolt a népes mezőny, ahol Takács Balázs tört az élre, elsőségét három körön keresztül tartani tudta, azonban az erős támadásokat már nem tudta visszaverni, így készségesen átengedte vezető pozícióját Boldizs Bencének. A fiatal pilóta nagyon higgadtan és kiegyensúlyozottan versenyzett, célja az abszolút második hely megszerzése volt csapattársa, Báldi Gergő mögött. Ezt sikerült is bezsebelnie, azonban dobogóját egy tisztességes csatában szerette volna megszerezni nem egy szerencsétlen baleset folytán. A verseny felénél ugyanis riválisát Kismarty-Lechner Gábort hátulról meglökték, keresztbe fordult és a falba csapódott, szerencsére egy kisebb agyrázkódással megúszta a balesetet, azonban így számára csak a dobogó legalsó foka jutott az év végi elszámolásban. Vogel Adri duplázott, ami a hölgyeknek járó trófeát illeti, de az elért helyezéseiért sem érheti szó a ház elejét, hiszen újabb dobogós helyével, a negyedik helyét biztosította be. Fiatal újoncként László Martin végzett a XII. futam harmadik helyén.