Hatvani Bálint győzött a Hungaroringen

Hatvani Bálint győzött a Hungaroringen

2018-05-06 10:00 |

Sikeres hétvége a Hungaroringen.

Hatvani Bálint győzött a Hungaroringen

Hatvani

Április 27-29. között rendezték meg az FIA CEZ és a HE-DO Hankook Autós Gyorsasági OB 2018-as szezonját megnyitó Laptiming Kupát a Hungaroringen.

A rendezvény az idén debütáló FIA WTCR magyarországi eseményének betétversenyeként szerepelt. Mint arról korábban beszámoltunk, csapatunk a Team Unicorse, az idei évnek a Zsille Motorsport alakulattal közös projektben vágott neki, és az Alfa Romeo Giulietta TCR kormányánál a magyar túraautós berkekben jól ismert, de nemzetközi tapasztalattal is rendelkező Hatvani Bálint foglalt helyet.

A versenyhétvége tulajdonképpen már szerda délután elkezdődött a táborépítéssel. A csütörtök teljes egészében tesztnap volt, közben zajlottak az adminisztratív és technikai gépátvételek.
Sajnos a pálya annyira zsúfolt volt, hogy a tesztfutamokat minduntalan piros zászlós megszakítások törték meg, így érdemi munkát nem igazán lehetett végezni.

A 2000 cm3 feletti kategória qualifikációit pénteken rendezték. Hasonlóan az egy nappal korábbi tesztekhez, mindkét időmérőt többször is piros zászlóval kellett megszakítani. Az első időfutam olyannyira kaotikusra sikerült, hogy a mezőny több mint a felének egyetlen mért kört sem sikerült teljesítenie. A versenyigazgatóság ezért úgy döntött, hogy mind a szombati, mind a vasárnapi versenyfutamokra a második időmérő alapján határozzák meg az indulási sorrendet. A vasárnapi verseny rajtrácsát a Q2-ben futott legjobb, míg a szombatit a második leggyorsabb köridők adják. Pilótánk, Hatvani Bálint így szombaton a D4-3500 géposztály első (1:55.298), míg vasárnap a második (1:55,179) pozícióját foglalhatta el a rajtrácson. Még így is a több kategóriát felvonultató mezőny sûrûjéből, a sokkal erősebb GT autók mögül vághatott neki a 25 perces, gördülőrajttal indított futamoknak.

A szombati versenyfutamon a rajt után Bálint megtartotta vezető helyét a kategóriában.  Néhány körön keresztül a Cupra TCR-t kormányzó szerb Milovan Vesnic volt az, aki meg-megpróbált beszúrni a piros Alfa Romeo Giulietta mellé, de pilótánknak mindannyiszor sikerült visszavernie a támadást, annak ellenére, hogy az autó sebességváltója nem mûködött tökéletesen. Néhány kör elteltével azután, sikerült megnyugtató előnyre szert tennie így már csak arra kellett figyelni, hogy precíz vezetéssel a célba érjen. A verseny leintése után Bálint, a zóna D4-3500 és a magyar bajnokság F-3500 kategóriáinak 14 fős mezőnyében egyaránt a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

Hatvani Bálint
(fotó: Kertesi Zoltán)

 

A vasárnapi futamon Hatvani Bálint ismét remekül kapta el a rajtot. Olyannyira, hogy az első kanyarban simán utolérte a sokkal erősebb GT autókat. Sajnos két, egymással kakaskodó versenyző nem vette figyelembe, hogy a tûzpiros Alfa már mellettük van és az egymással való ütközést elkerülendő, az egyik Porsche vezetője ráhúzta autóját a Giuliettára, aminek következtében annak eleje a levegőbe emelkedett és kb. fél méterről huppant vissza az aszfaltra. Eközben Bálint visszaesett a kategória harmadik helyére. Bár a következő körökben folyamatosan szorongatta azt ütközést kihasználva elé kerülő zengős Cupra-t, de az elállítódott futómû és az újból jelentkező rejtélyes váltóhiba elvette az esélyt az előzésre. A sérült autóval végül sikerült megtartania ezt a helyezést a verseny végéig, a D4-3500 kategóriában. A magyar bajnokság F-3500-as géposztályában a második helyezettnek járó serleget vehette át.

A hétvége tapasztalatait leszûrve, mindenképpen bizakodóak vagyunk, hiszen az autó jól teljesített, mind az időmérőn, mind a versenyfutamokon tapasztalt tempó kiváló, még a kismértékben sérült technika is versenyképes tudott lenni a 11 db TCR-es autót felvonultató mezőnyben, olyan autók és versenyzők között, akik egy héttel később már a TCR Europe sorozatban szerepelnek.
És természetesen a pilóta Hatvani Bálint is dicséretet érdemel, hiszen közel 10 év után ült vissza klasszikus értelemben vett túraautóba, és rögtön győzni tudott.

Ami külön büszkeség számunkra, hogy sikereinkhez személyesen gratuláltak az autót építő és a helyszínen tartózkodó Romeo Ferraris alakulat vezetői, csapattagjai, akik a WTCR futamokon vettek részt két ugyanilyen autóval. Ezúton is szeretnénk megköszönni nekik a hétvége során nyújtott támogatást és segítséget!

Célunk továbbra is az, hogy minél több versenyen tudjunk részt venni az idén, köztük néhány TCR Europe megmérettetésen. Jelenleg ezeknek a céloknak az eléréséhez szükséges feltételek megteremtésén dolgozunk.