Ígéretes kezdés a Hungaroringen!

Ígéretes kezdés a Hungaroringen!

2022-04-11 04:00 |

Losonczy Levente results:

Qualifying: P4. , Race 1: P5. , Race 2: DNF

Április 8-10-i hétvégén kezdtük meg az idei versenyszezont. Ebben az esztendőben is Losonczy Leventével vágunk neki a kihívásoknak. Változás annyi történt, hogy Levó kategóriát váltva a TCR Eastern Europe sorozatban, egy Alfa Romeo Giulietta TCR RF volánja mögött méretteti meg magát. A technikát az Unicorse csapat biztosítja, így közös munkával segítjük a folyamatos fejlődést. A hétvége előtt március közepén nyílt lehetőségünk tesztelni a Hungaroringen egy napot. Ennyi idő volt összebarátkozni az autóval, így a hétvége előtt kitűzött cél a fejlődés volt. A teszt során bíztató volt a tempó és Levi is jól érezte magát az Alfában.

A hétvége programja a pénteki egész napos szabadedzésekkel kezdődött. Csatlakozott hozzánk a Romeo Ferraris mérnöke Matteo Moro, aki szombat délutánig segítette munkánkat. A tempónk jónak tűnt, de messzemenő következtetést nem lehetett levonni, mert gyorsabb autókkal köröztünk együtt, így állandóan a tükröt kellet figyelni. A délelőtti edzések gond nélkül zajlottak. Az ebédszünet után két gyakorlásra volt lehetőség. Sajnos az első menet közben Levó jelezte rádión, hogy nem tudja folytatni a felkészülést és félreállt az 1 kanyar után, az autó nem mozdul. Elmondása szerint egy reccsenést hallott és megállt az Alfa. Tréler szállított be az autót. Gyors ellenőrzés során már nyilvánvalóvá vált, hogy nagyobb a baj, mint reméltük, hiszen a váltó szétnyílt és a helyszínen nem volt javítható! Tartalék váltó hiányában veszélybe került Levó egész hétvégéje. Aki csak tudott mindenki azon dolgozott honnan lehetne szerezni egyet. A megoldás a Romeo Ferraris mérnökétől Matteotól érkezett. Van váltó, de Milánóban! Habozásra nem volt idő, így két csapattag Somogyi Lóri és Halbaksz Ferike azonnal autóba ült és elrajtoltak Olaszország felé. A helyzet nem volt egyszerű, hiszen az útvonalterv szerint, normál tempóban az időmérő után érnek vissza és csak a szombati első futamon tudunk elrajtolni. A feladat adott volt mindenkinek. Lóri és Ferike nyomnak egy Hungaroring – Milánó – Hungaroring gyorsot és megpróbálnak valami csoda folytán időben visszaérni. Addig az itthon maradt srácok előkészítettek mindent a lehető leggyorsabb installáció érdekében. 

Szombat délelőtt 11:00-tól rendezték az időmérőt, így reggel mindenki azzal kelt, vajon hol lehetnek világjáróink a cseredarabbal. Nemsokára jött a hír 09:30 körül várható érkezésük a Hungaroringre, így lehetőség nyílhat bizonyítani a kvalifikáción. A tervezett időpontban utazóink megérkeztek és kezdődhetett a versenyfutás az idővel. Profi munkát végezve a technika még időben összeállt. A gyári mérnök, Matteo ellenőrzése és jóváhagyása után elrajtolhattunk a kvalifikáción. Az esős kvali első szakaszában Levó óvatosan kezdett, de látszott van még tartalék a tempóban. Okosan felépítve, folyamatosan javítva a köridőket végül az előkelő 4. pozícióban intették le az időmérést. Az előzmények fényében az elért eredmény felért egy pole pozícióval. Nem egész két nap tesztelés TCR-es autóval, valamint a tegnapi műszaki gondok sem könnyítettek a helyzeten. 

Bíztató kezdés a nehézségek ellenére! 

Az 1. futamot délután 16:00-kor rendezték. A rajt nem sikerült maximálisan, így a célegyenes végére pozíciót veszített Levi, de nem keveredett galibába vigyázva az Alfára. A kettes kanyarba két előtte haladó pilóta összeakadását kihasználva a Mansell kanyarban, már a tegnap megszerzett rajpozícióban, azaz a 4. helyen folytathattuk a versenyt. Az első körökben világossá vált, hogy az élen haladó két pilóta elnyúlik a mezőnytől, így kialakult egy ötös csoport, akik a dobogó legalsó fokáért csatázhattak. Elindult a vonatozás. Folyamatos helyezkedések és helycserék után az 5.-6. helyig csúszott vissza Levó, de csak minimális időt veszítve ezzel. Továbbra is elérhető közelségben autóztak a dobogóért csatázók. Akadt olyan pillanat is, amikor csak a hetedik helyen álltunk. A verseny utolsó szakaszához közeledve Levó növelte a tempóját és visszazárkózott az 5. helyig és két és fél perccel a futam vége előtt elindult a harmadik helyért csatázók nyomába. A feladata nem tűnt egyszerűnek, hiszen már csak két köre maradt az előzésre. Utolsó köreit megnyomva visszazárkózott ugyan, de már ideje nem maradt az előzésre, így az 5. helyen intette le a kockás zászló. Olyan tempóban zárkózott, hogy a futamban célba érő pilóták között a 3. leggyorsabb kört futotta. Ezzel az eredménnyel az abszolút értékelésben 5., a Trophy értékelésben 3. és Junior értékelésben a 2. helyet szerezte meg.

Óriási gratuláció Levónak az összeszedett, koncentrált és érett teljesítménnyel elért helyezésekért!!!!

A kezdeti nehézségek ellenére ígéretesen alakult eddig a hétvégénk!

A 2. futam vasárnap 10:40-től rajtolt. Az első tíz fordított sorrendben állt fel a rajtrácsra. A tegnapi sorsolás eredménye képen Levi a 6. helyen várta a kialvó fényeket. A rajt most sem sikerült tökéletesen, így sajnos már az elején helyeket veszítve a mezőny sűrűjében találta magát pilótánk. A második körben adódott egy előzési lehetőség, amit Levó azonnal meg is próbált kihasználni és beszúrt az előtte haladó mellé. Ellenfele azonban úgy gondolta bezárja a kaput és összeért a két autó, amelynek eredménye az lett, hogy mindketten elveszítették a tapadást és megcsúsztak. Az Audi megforgott. Sajnos Levi nem volt ilyen szerencsés, neki ütközött a korlátnak az Alfa jobb elejével. Alkatrészek törtek le az autóról, de be tudta hozni azt a boxba. Szerelőink gyors szemrevételezése és ellenőrzése után visszaküldték a pályára, mert minden megtett méter hasznos lehet a későbbiekben Levi számára. Röviddel ezután mégis úgy döntött a csapat nincs értelme kínozni a technikát, így kiállni kényszerültünk. A 2. futam idő előtt véget ért számunkra, pedig a tegnapi tempónkat látva titkon egy dobogós pozícióban reménykedtünk!

A hétvégére kitűzött célokat túl teljesítve (kis csalódottsággal a második futam miatt) zártuk a hétvégét.

Elismeréssel tudok csak beszélni az egész csapat hozzáállásáról és profizmusáról. 

Természetesen ne menjünk el Levó kiváló teljesítménye mellett sem, hiszen Nélküle nem lett volna elérhető ez az eredmény! 

Folytatás június elején a Red Bull Ringen.